Vedtekter 2023

Vedtekter for GJERSTAD NATUR- OG GÅRDSBARNEHAGE

April 2023

 

  1.       Eierforhold

Barnehagens eierform er aksjeselskap. Eiers navn og adresse er: Audun Emil og Elin Synnøve Tvedten Gjerstad Nordre, Rauanveien 64 3261 Larvik Eier har ansvaret for driften av barnehagen i henhold til gjeldende lover og forskrifter.

 

  1.       Formål:

Barnehagen skal drives i samsvar med de til enhver tid gjeldende lover, forskrifter og kommunale vilkår for barnehagevirksomhet, barnehagens egne vedtekter og årsplan for barnehagens pedagogiske virksomhet. Barnehagen skal gi barna mulighet for samvær og lek under veiledning og omsorg av voksne, samt gi gode utviklings- og aktivitetsmuligheter i nært samarbeid med barnas hjem. Barnehagen skal hjelpe til med å gi barna en oppdragelse i samsvar med kristne grunnverdier.

 

  1.       Samarbeidsutvalg

Samarbeidsutvalget skal være et rådgivende, kontaktskapende og samordnende organ.

 

  1.        Samarbeidsutvalget skal forelegges og har rett til å uttale seg i saker som er av viktighet for barnehagens innhold, virksomhet og forholdet til foreldrene.
  2.        Saker som gjelder ansettelser, opptak av barn og lignende skal ikke behandles av samarbeidsutvalget.
  3.        Samarbeidsutvalget skal ha 6 medlemmer, med 2 representanter fra foreldrene, 2 fra de ansatte og 2 representanter for eier.
  4.        Samarbeidsutvalget konstituerer seg selv, og velger selv sin leder.
  5.        Møter i samarbeidsutvalget holdes etter en plan fastsatt av utvalget selv, og for øvrig når samarbeidsutvalgets leder eller et flertall av dets medlemmer finner det nødvendig. Det føres egen protokoll for samarbeidsutvalget, som skal inneholde de uttalelser/vedtak som samarbeidsutvalget har fattet.

 

  1.       Foreldreråd

Foreldrerådet skal fremme fellesinteressene til foreldrene og bidra til at samarbeidet mellom barnehagen og foreldregruppen skaper et godt barnehagemiljø.

  1.        Foreldrerådet består av foreldrene/foresatte til alle barna i barnehagen.
  2.        Foreldrerådet velger 2 foreldrerepresentanter og en vararepresentant til Samarbeidsutvalget.
  3.        Foreldrerådet skal bli forelagt og har rett til å uttale seg i saker av viktighet for foreldrenes forhold til barnehagen.
  4.        Barnehagens daglige leder har ansvaret for å innkalle til det første foreldrerådet i barnehageåret.
  5.        Foreldreråd holdes minst en gang i året. Ved avstemming i foreldrerådet gis det en stemme for hvert barn, og alminnelig flertallsvedtak gjelder. Det føres egen protokoll for foreldrerådet, som skal inneholde de uttalelser/vedtak som foreldrerådet har fattet.

 

  1.       Opptaksmyndighet

Eier i samarbeid med daglig leder og Larvik kommune foretar opptak av barn i barnehagen.

 

  1.       Opptak

Barnehagen er åpen for barn fra 0 til 6 år. Barn som er tildelt fast plass får beholde plassen til utgangen av barnehageåret det året barnet fyller 6 år. Følgende kriterier i prioritert rekkefølge gjelder:

 

  1.        Iht. barnehageloven § 13 har barn med nedsatt funksjonsevne og barn som det er fattet vedtak om etter lov om barneverntjenester §§ 4-12 og 4-4 annet og fjerde ledd, rett til prioritet ved opptak i barnehage.
  2.        Det kan bli gitt fortrinnsrett til ansattes barn, dersom dette er viktig for å få besatt stillinger.
  3.        Søsken av barn som har plass i barnehagen.
  4.        Barnehagen skal tilstrebe en hensiktsmessig alderssammensetning og sikre en forsvarlig drift. Klage på avslag om barnehageplass rettes til og behandles av Larvik kommune.

 

  1.       Opptaksperiode og oppsigelsesfrist

Opptak av barn skjer hele året, men hovedsakelig ved samordnet opptak i samarbeid med Larvik kommune. Barnehageplass kan også tilbys etter kapasitet utenom samordnet opptaksprosess. Beslutningen om opptak av barn i barnehagen og tildeling av ledige plasser foretas av barnehagen etter skriftlig søknad iht. Barnehageloven. Gjensidig oppsigelsestid på barnehageplassen er 1 måned regnet fra den 1. i måneden etter at oppsigelsen har kommet fram til mottaker. Oppsigelse skal skje skriftlig. Oppsigelsen fra barnehagens side krever saklig grunn. Oppsigelse fra foresattes side mottatt av barnehagen etter 1. april medfører en plikt til å betale foreldrebetaling ut juni måned.

 

  1.       Mislighold av avtalen

Gjentatt mislighold av avtalen to eller flere ganger vil regnes som vesentlig mislighold. Ved vesentlig mislighold fra foresattes side kan barnehagen si opp barnehageplassen med øyeblikkelig virkning. Før en oppsigelse på grunn av betalingsmislighold, skal barnehagen skriftlig varsle foresatte om konsekvensen av misligholdet, samt gi en frist på 14 dager til å rette opp forholdet. Ved mislighold av avtalen fra barnehagens side kan foresatte ha rett til de alminnelige misligholdsbeføyelser, herunder prisavslag og erstatning. Dersom misligholdet er vesentlig, kan barnehageplassen sies opp med øyeblikkelig virkning.

 

  1.       Fastsettelse av foreldrebetaling

Foreldrebetalingen og matpenger fastsettes av eier i samsvar med offentlig regulering. Foreldrebetalingen følger i utgangspunktet maksimalprisen som til enhver tid er fastsatt av Larvik kommune for kommunale og private barnehager. Betaling for mat kommer i tillegg, fra og med 01.08.23 vil barnehagen servere lunsjmåltid og fruktmåltid hver dag, kostpengene vil da øke fra 150,- til 400,-. Det betales for 11 måneder per år (juli måned er betalingsfri). Matpenger forfaller og betales sammen med foreldrebetalingen. Barnehagen kan kreve ekstra foreldrebetaling for levering/henting av barn utenfor oppholds-/åpningstidene. Mislighold av dugnadstimer vil kreve betaling som skal gå til barnehagens beste, per 02.02.23 er satsene 200,- per ikke oppmøtte hele time. De foresatte til barnet ved oppstart er solidarisk ansvarlige for betaling for barnehageplassen, også etter eventuelt samlivsbrudd. Dersom barnehagen ikke kan tilby barnehageplassen på grunn av forhold utenfor barnehagens kontroll, har foresatte ikke rett til misligholdsbeføyelser.

       10.      Depositum

Det skal betales 1 måneds foreldrebetaling i depositum innen 3 måneder etter barnets oppstart i barnehagen. Pengene settes inn på egen og holdes atskilt fra barnehagens øvrige driftsmidler. Depositumet kan ikke ensidig rådes over verken av foresatte eller av barnehagen bortsett fra at barnehagen har anledning til å motregne evt. utestående foreldrebetaling i depositumet. Depositumet må i så fall betales inn på ny innen 1 måned fra motregningen fant sted. Depositumet skal utbetales til foresatte innen 1 måned etter at barnet har sluttet i barnehagen og kontraktsperioden har utløpt. Renteinntekter disponeres løpende av barnehagens samarbeidsutvalg til beste for barna i barnehagen. Bestemmelsene i dette punkt kan ikke ensidig endres av barnehagen iht. denne avtalens pkt. 12.

       11.      Åpningstid og ferie

Barnehageåret begynner 1. august hvert år. Barnehagen er åpen fra kl. 0700 til kl. 1630 mandag til fredag. Barnehagen er stengt på helligdager, på julaften, mellom jul og nyttår, og hele påskeuka. I løpet av året er barnehagen i tillegg stengt 5 kurs- og planleggingsdager. Barnehagen er sommerstengt hele juli måned.

       12.      Helse, miljø og sikkerhet

Barnehagen skal foreta internkontroll etter gjeldende regler og forskrifter.

       13.      Inneareal per barn

Kravet til godkjent inneareal i Gjerstad Natur- og Gårdsbarnehage er

Normen for godkjent inneareal i Gjerstad Natur- og Gårdsbarnehage er 3,5 kvm per barn over 3 år og 4,5 kvm per barn under 3 år.

      14.      Endring av vedtektene

Gjerstad Natur- og Gårdsbarnehage forbeholder seg retten til å kunne endre vedtektene. Slik endring skal varsles skriftlig med minst 2 måneders frist før iverksettelse.